grill

Czy grillowanie elektryczne jest zdrowe?

Grillowanie nie tylko pozwala na przygotowanie aromatycznych posiłków, ale także na świetnie spędzony czas z rodziną i przyjaciółmi. Niestety wspólne grillowania urządzamy zwykle latem, gdy pogoda sprawia, że spędzanie wieczorów na świeżym powietrzu jest przyjemne i odprężające. Rozwiązaniem, które sprawia, że grillowanie będzie możliwe przez cały rok jest zakup grilla elektrycznego. Niezależnie od pogody za oknem możesz cieszyć się smakiem swoich ulubionych grillowanych potraw. Wystarczy podłączyć grilla elektrycznego do źródła zasilania i chwilę zaczekać aż się nagrzeje, a następnie umieścić na nim wcześniej przygotowane produkty.

Grill elektryczny a zdrowie

Grillowanie potraw przy użyciu elektrycznego grilla jest świetną opcją dla osób, które dbają o swoją formę. Nie od dziś wiadomo, że dania przygotowane na grillu są zdrowsze od tych smażonych na tłuszczu czy pieczonych. Podczas przygotowywania mięsa na grillu tłuszcz się z niego wypada, dzięki czemu zyskujemy lekki i niskokaloryczny posiłek. Jednak na grillu przygotować można nie tylko mięsa – grillowanie warzyw będzie świetną opcją dla, chociażby dzieci, które unikają warzyw w swojej diecie. Podana w takiej formie np. papryka będzie bardziej zachęcająca niż surowe warzywo.

Elektryczny grill umożliwia przygotowanie tych samych dań, które zjedliśmy z tradycyjnego rusztu. Jest to zdecydowanie korzystniejsze dla naszego zdrowia rozwiązanie – podczas tradycyjnego grillowania wytapiający się z mięsa tłuszcz ścieka na rozżarzony węgiel i tam spalając się jest przekształcany w szkodliwe związki. Niestety nie ulatują one w eter, wręcz przeciwnie – osadzają się na przygotowywanym jedzeniu. Zjedzenie takiego posiłku kilka razu w roku nie będzie szczególnie niebezpieczne, jednak jeżeli chcielibyśmy z grilla korzystać częściej, warto zamienić go na model elektryczny. Łatwość jego czyszczenia sprawia, że każdy posiłek będzie dobrze smakować i wyglądać. W klasycznym grillu węglowym ciężko jest dokładnie wyczyścić ruszt, przez co resztki starego jedzenia i zanieczyszczenia przyklejają się do przygotowywanych potraw i nierzadko powodują nieprzyjemne gastryczne problemy.

Co ugotować na grillu elektrycznym?

Posiadanie elektrycznego grilla w swojej kuchni umożliwia proste i szybkie przygotowanie zdrowych i dietetycznych potraw. Na elektrycznym grillu z powodzeniem przygotujesz klasyczny polski obiad, czyli schab z ziemniakami. Grillować możesz na nim ryby i warzywa, czyli produkty zdecydowanie najkorzystniejsze dla zdrowia, ale także owoce. Tak przygotowany banan czy ananas będzie świetną niskokaloryczną i smaczną przekąską. Możesz także upiec w nim także kanapkę czy przygotować tosty.

Jaki grill elektryczny wybrać?

Firma Raven oferuje różne modele grilli elektrycznych, które różnią się od siebie rozmiarem i mocą. Wszystkie modele posiadają nienagrzewający się uchwyt i tackę ociekową, którą w łatwy sposób można opróżnić z tłuszczu. Możesz wybrać grill elektryczny Raven z pokrywą, która umożliwia równomierne opiekanie potraw, lub model bez przykrywy, wyglądem przypominające klasycznego grilla. Firma Raven w swoim asortymencie posiada grille elektryczne w różnych wariantach cenowych, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.